Британският премиер Тереза Мей и министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар съобщиха,

...
Британският премиер Тереза Мей и министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар съобщиха,
Коментари Харесай

Възобновяват преговорите за възстановяване на правителството на Северна Ирландия

Британският министър председател Тереза Мей и министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар оповестиха, че ще стартират нови договаряния за възобновяване на делегираното държавно управление на Северна Ирландия. 

Очаква се договарянията да стартират на 7 май. По-рано тази седмица двамата министър-председатели посетиха погребението на журналистката Лайра Маккий, която бе убита на 18 април при безредици в северноирландския град Лондондери. Преди няколко дни от организацията " Нова ИРА " поеха отговорност за гибелта ѝ и сервираха извинения. По техни думи офанзивата е била против служители на реда, до които в този миг стояла Маккий.

На погребението католическият духовник Мартин Магил попита за какво е трябвало да се стигне до убийството ѝ, с цел да се обединят политиците в Северна Ирландия. След това последваха апели за общи договаряния, които да възстановят държавното управление в Стормонт, защото страната е без делегирано държавно управление от януари 2017 година насам. 

" Съгласихме се да стартираме нови политически договаряния, в които да вземат участие основните политически партии в Северна Ирландия, дружно с държавните управления на Обединеното кралство и Ирландия ", декларират в обръщението си Мей и Варадкар.

По техни думи задачата на договарянията е бързо да бъдат възстановени до цялостна продуктивност демократичните институции на Северна Ирландия, които са били контрактувани на Споразумението от Разпети петък. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР